Quantcast
Channel: Mina trädgårdar
Viewing all 336 articles
Browse latest View live

Skär

$
0
0

Skär är veckans färg hos Charlotta. Svenska är inte mitt modersmål och fortfarande efter över 20 år i Sverige finns det vissa ord som jag inte riktigt är "helt hundra" på vad de betyder. Som färgen "skär" till exempel. Att det är en rosa nyans vet jag ju - men vilken? Kall, varm, skrikig, mild, ljus, mörk  eller bara vanlig rosa?

Här kommer några blommor i olika rosa nyanser - åtminstone någon eller några av dem borde vara skära med lite tur:-)

Den här ljuvliga Hortensian växte i min förra trädgård. Den fanns där när vi flyttade in och fick bo kvar när vi flyttade därifrån också. Den är saknad vill jag lova!


Några andra som också fanns i förra trädgården och som definitivt inte är saknade är dessa


Jag vet inte vad det är med Bergenior, men det är en av mycket få perenner som jag inte gillar! Bergeniorna som fann i hundratal är inte saknade med andra ord:-)

En som bor i min nuvarande trädgård är Höstanemonen, Anemone hybrida 'Königin Charlotte'. Underbar på alla sätt och vis!


Att blommorna på äppelträden är vita ser jag ju, men knopparna kanske kan kallas skära?


Jag är ganska säker på att några av mina Stockrosor är skära också - frågan är bara vilka?




Stjärnflockan, Astrantia major 'Roma'. Skär eller kanske gammelrosa?


Spansknäva, Geranium endresii.


Detta var några av alla mina rosa/skära blommor. Titta in hos Charlotta och njut av flera skära skönheter.


En bra bok

$
0
0

I december köpte jag den här boken till mig själv i julklapp


Boken är skriven av min landsman Magnar Aspaker som är lite av en kändis i trädgårdskretsar (åtminstone i Norge). Här listar Magnar ca 80 av sina egna favoriter och ger odlingstips och förökningstips. Alla bilder är tagna av Magnar och hans fru Toril i deras egen trädgård, och de har också skrivit texterna. En mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera till den som vill läsa om lite ovanligare växter som man inte hittar i närmsta Plantagen-butik.

Om du vill läsa mer om Magnar och hans trädgård så titta in på http://www.aspaker.no/. Där kan du också beställa boken om du är intresserad.

Några före-bilder....

$
0
0

"Grävmaskiner i trädgården är en styggelse" sa en av mina vänner på forumet på Trädgårdsriket en gång. Sen tillfogade han även att "men ibland är det tyvärr ett måste". För oss var det ett måste eftersom vårt reningsverk från 70-talet inte klarade dagens miljökrav. Vore det inte för att vi var tvungna skulle vi aldrig släppa in en grävmaskin innanför tomtgränsen heller.

Men när grävmaskinen väl var i trädgården passade vi även på att lösa några problem vi hade. För er som aldrig har provat på att ta över en gammal trädgård som ingen har skött om på ganska många år kan jag berätta att det är en stor utmaning - åtminstone om man har en ambition att odla annat än sly, ogräs och halvdöda träd och buskar. Vi har gott om problemområden och fulhörnor i vår trädgård och nu har vi med grävmaskinens hjälp förhoppningsvis påskyndat röjningsprocessen lite grann.

En av dessa områden är slänten ner mot vägen och vårt garage. Slänten är mycket brant och här växte det en underbar pimpinellros, Rosa spinosissima, men även krypoxbär (som i alla våra slänter) och en massa ogräs och sly.




Detta slänten är det första man ser när man kommer till oss. Ingen trevlig syn precis förutom två veckor i juni när pimpinellrosen blommar - den är helt underbar!




Ett tag hade jag ambitionen att behålla slänten med rosorna och hålla efter alla små rönnar, hallon, ogräs och allt annat som hela tiden dyker upp här. Men jag gav upp projektet efter ett par år. Dels för att den här rosen har grenar som ser ut så här


men också för att den här slänten är så brant så att man inte kan gå i den och för att det var alldeles för tidkrävande. Så jag överlät grovarbetet till grävmaskinen som gjorde kort process med alltihop. Så här såg det ut en dag när jag kom hem från jobbet.




Och efter några dagars rensande av rötter och ogräs efter kanterna kunde maken och min kära far börja terrassera slänten med hjälp av torvblock och armeringsjärn.


Jag har börjat plantera här, men det är långtifrån klart. Jag har ingen färdig ritning eller plan för hur det skall se ut när det är klart, men det brukar lösa sig ändå. Att det skall bli en blandning av buskar och perenner som trivs i ett halvskuggigt/skuggigt läge är i alla fall klart. Fortsättning lär följa om några månader.

Och till sist vill jag bara säga att "ja, grävmaskiner i trädgården är helt klart en styggelse - men ibland kan de faktiskt vara bra att ha också" :-)


Inte mindre än tolv nya träd och buskar....

$
0
0

....har jag beställt för leverans i maj. Det känns faktiskt riktigt bra att ha bestämt sig och skickat in beställningen redan nu. Eftersom vi har tagit bort så många träd och buskar på tomten (några frivilligt och andra högst motvilligt) skall det bli skönt att få plantera sånt som ger lite struktur i trädgården igen.

Det fanns jättemycket fint att välja på och jag hade lätt kunnat beställa mycket mer, men jag satte som krav till mig själv att jag skall veta vart träden och buskarna skall planteras innan jag beställer eller köper något. Perenner kan jag köpa på impuls - de hittar man alltid en plats för, men träd och buskar kräver en lite mer noggrann planering tycker jag. Det medförde bland annat att Skenkamelian, Stewartia pseudocamelia, som jag bara måste ha fick stå över denna beställningen. Just nu kan jag inte se att jag har någon plats klar för en Skenkamelia i maj. Men nästa år kanske:-)

Den här gången beställde jag följande

Acer griseum (Kopparlönn)
Callicarpa bodinieri 'Profusion' (Glasbärsbuske)
Clethra alnifolia 'Hummingbird' (Konvaljbuske)
Cornus alba 'Aurea' (Gulbladig Kornell)
Enkianthus campanulatus 'Albiflorus' (Klockbuske)
Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' (Hängblodbok)
Frangula alnus 'Fine line' (Pelarformad Brakved)
Ginkgo biloba 'Variegata' (Variegerad Ginkgo)
Juniperus communis 'Arnold' (Pelarformad En)
Juniperus communis 'Horstmann' (Slöj-En)
Maackia amurensis
Pinus mugo 'Varella' (Kuddformad Bergtall)

Dessutom har jag sedan förra sommaren en Skruvpil och en Katsura som jag köpte av en trädgårdskompis. Jag har också en Fothergilla major (Häxal) som jag köpte på rea i höstas samt några Liguster (sticklingar från egna buskar) och några sticklingar av Kolkwitzia amabilis (Paradisbuske) som jag har tagit i min mors trädgård. Så till våren skall här planteras träd och buskar så det står härliga till - jag längtar redan:-)

Några bilder av nyinköpen har jag inte att bjuda på, istället visar jag ett litet träd som vi har precis vid vår ingång och som jag gillar jättemycket! Det är ett Olvon (troligtvis Parkolvon ,Viburnum lantana) och det är ett träd som er vackert precis hela året. Det är litet, 1,5-2 meter skulle jag tro, och står i en brant sllänt med ett tunt jordlager. Här är det torrt, men även det mest skyddade läget på tomten.

Så här ser knopparna ut på vårvintern


Trädet har en vacker form

Blomningen i maj





 Efter blomningen


Parkolvonet får ljuvliga höstfärger och även röda, giftiga bär som svartnar så småningom (men det har jag tydligen missat att fotografera). Bären är omtyckta av fåglar.



Enligt de uppgifter jag hittar är Parkolvonet härdigt i nästan hela Sverige. Ett litet träd jag helt klart vill rekommendera!

Ljusgul

$
0
0

Veckans färg hos Charlotta är ljusgul vilket är en av mina favoritfärger i trädgården! Få färger går så bra ihop med grönt som just ljusgult om du frågar mig.

Storpudra, Chrysosplenium macrophyllum


Knopparna på Pulsatilla vulgaris 'Alba'är blekgula innan de slår ut.


Tulpan utan namn


Hosta 'June' och Spetsmössa, Tiarella cordifolia


Daglilja, Hemerocallis 'Cool It'


 En Stockros utan namn


Hosta 'Gold Standard'


En namnlös skönhet


Sockblomma, Epimedium 'Warleyense'


Titta in hos Charlotta och se flera ljusgula växter och blommor.

Att älska eller inte älska.........Heuchera

$
0
0

Jag har ett sorts "hat-kärlek-förhållande" till Alunrot, Heuchera. För några år sedan när det kändes som att Heucheran "slog igenom på bred front" fattade jag inte riktigt grejen och det känns fortfarande ibland som att jag inte riktigt har fattat.

Det har inget att göra med att jag inte gillar bladväxter - för det gör jag verkligen! Men det är något med den "matta" färgen som många Heuchera har som gör att jag har svårt att kombinera dem med annat. Kanske är lösningen att göra en rabatt med bara Heuchera som jag har sett att flera andra har gjort - och de rabatterna är som oftast riktigt snygga!

Annars kan man ju fokusera på Heuchera som inte har de där matta färgerna utan som snarare har klara, tydliga färger. Några såna har jag och två av dem är jag riktigt svag för!

Den första är mörka 'Obsidian'. Den är så mörk att den knappt syns mot den mörka jorden.


Ett minus med Heuchera rent allmänt är att de har en tendens att "skruva sig uppåt" och att de inte överlever vintern. Den på bilden ovan klarade nätt och jämnt förra vintern och i somras flyttade jag den till en rabatt med något lättare jord (dvs mindre lera) och nu hoppas jag att den skall trivas bättre där. Nu står två 'Obsidian' på var sin sida om en Strålrudbeckia, Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' och de passar riktigt bra ihop tycker jag.


Den andra favoriten har en helt annan färg. Heuchera 'Lime Rickey' har som namnet antyder en riktigt klar och ljus grön nyans.


Hos mig står de i en skuggig hörna bredvid gräset Carex morrowii 'Ice Dance' och ormbunken Asplenium scolopendium 'Augustatum' och tillsammans lyser de upp den mörka platsen och är ett riktigt blickfång. Bilderna nedan är tagna 21:a december, och växter som kan vara så här fina mitt i vintern har verkligen ett värde tycker jag!



Förutom dessa har jag en hel del andra Heuchera också i olika färger, som denna 'Mahogany' till exempel. Men ingen av de andra jag har kommer i närheten av 'Obsidian' och Lime Rickey'. Och jag har fortfarande inte lyckats "knäcka koden" med hur jag skall kombinera dem med andra växter på ett snyggt sätt.......det kanske får bli en ren Heuchera-rabatt här också för att de skall komma till sin rätt.




Ett efterlängtat kuvert

$
0
0

Igår kom äntligen ett efterlängtat kuvert


Årets fröbeställning från STA (Sällskapet Trädgårdsamatörerna) med 20 sorters olika perenner som jag beställde i december, damp äntligen ner i brevlådan.


STA's frölista innehåller frön insamlade av medlemmar och listan är lååååååång - drygt 2000 olika sorter var det i år. Alla medlemmar kan beställa från listan och om man har donerat frön får man förtur när fröerna skall fördelas. Donerar man 25 sorter eller flera får man sina fröer gratis (upptill 50 sorter beroende på hur många sorter man har donerat). Vi som inte har donerat några fröer får betala den ringa summa av 80 kronor och vi får 20 sorters fröer.

Frölistan är bara en av många förmåner man får som medlem i STA. En jättebra tidning, och möjlighet att åka på trädgårdsresor och gå på föreläsningar är andra. En trevlig gemenskap ingår också:-)

Om du inte är medlem redan men tycker det låter intressant så kan du gå in på STA's hemsida som du hittar här. Där du hittar info om hur man går till väga om man vill bli medlem. Om du inte bor i Sverige är det inget hinder - STA har medlemmar i hela Norden.

Härliga presenter

$
0
0

I förra veckan fyllde jag år. Och har man som jag en make och en mor som förstår vad jag gillar så får man presenter som detta


En trädgårdsmästares väg - Victoria Skoglund
Lökar & Knälar - Marie och Björn Hansson
Lundens skugga - Hannu Sarenström

Bättre presenter kan man nog inte få!

Det som göms i snö kommer upp i tö

$
0
0

Efter några år med långa vintrar och mycket snö har vi äntligen en vinter så som jag vill ha den - mild och snöfattig:-) Trots det har vi faktiskt haft lite snö några veckor nu, men när jag kom hem igår efter några dagar i hemlandet hade snön försvunnit och då står de bokstavligen i kö - alla vårtecken.

Det var så skönt att kunna gå en trädgårdsrunda i eftermiddags - bara iförd tjocktröja och med kameran i hand. Låt gå att det även dök upp massa bråte och lite ogräs här och var, just nu väljer jag att bara fokusera på dessa


Helleborus niger är nära att slå ut. Det har aldrig hänt före april i min trädgård, så nu håller jag tummarna för att mildvädret fortsätter!


Knoppar är det även på Helleborus 'Blue Metallic Lady'


Och på Helleborus 'Red Lady'


Tittar man riktigt nära så ser man även en knopp på Blåsippan Hepatica transsylvanica 'Blue Jewel'


Och Krokusspiror finns det också lite här och var


Hoppas, hoppas, hoppas nu att det inte blir någon mer vinter nu. En lite väl optimistisk önskan kanske, men hoppet är det sista som överger människan:-)

Att hålla färgen

$
0
0

När vi nu skall börja bygga upp vår trädgård igen är det mycket att tänka på. Att försöka få till en trädgård som har något att erbjuda hela året är en av prioriteringarna.

Så här års är de flesta av våra rabatter täckta av vissna löv, blad och stjälkar i gråbruna nyanser. Ett av de få undantagen är rabatten under ena äppelträdet som just nu ser ut så här


De blekröda bladen längst fram tillhör Spetsmössan, Tiarella cordifolia. Det är en av mina favoriter i trädgården, mer om den kan du läsa här.

Där Spetsmössan slutar tar Sockblomman, Epimedium 'Warleyense' vid. Den har aldrig varit så fin tidigare som i år, det kanske har med den milda vintern att göra? Mer om Sockblomman kan du läsa här.

De gröna gräsen är Carex morrowi 'Ice Dance'. Även de är finare än någonsin tidigare och mer om dem finns att läsa här.


Längst ner i rabatten, alltså till vänster på denna bilden växer Alunroten, Heuchera 'Lime Rickey' och Hjorttungan, Asplenium scolopendrium 'Angustatum'. Mer om Hjorttungan finns att läsa här.

Som synes finns det ganska många luckor och tomma partier i den här rabatten nu. Den har sin enkla förklaring - förutom ovan nämnda växter finns här nämligen flera Hostor. Om Hostor finns det mycket positivt att säga, men att de bidrar med skönhet i rabatterna på vintern och våren kan man knappast beskylla dem för:-)

Till sist en bild från i juni då även Hostorna syns och Spetsmössorna och häcken är gröna.









Premiär

$
0
0

Idag var det stor premiär här hemma....premiär och rekord på en gång faktiskt. Meteorologerna har hela veckan pratat om uppehåll och ungefär fem grader idag. Uppehåll var det dåligt med på förmiddagen, men efter lunch klarnade det upp och då var det snabbt på med långkalsonger, fleecetröja, trädgårdsbyxor och gummistövlar. Sedan var jag ute i nästan tre timmar och njöt hejdlöst av ogräsrensning och flyttning av sten och ris. Årets första trädgårdsdag med andra ord, och den är rekordtidig i år. Det har aldrig hänt att jag har grävt i trädgården så tidigt som 16:e februari någonsin.

Att gräva var inga problem idag - det var inte antydan till tjäle i jorden. Och överallt finns det växter som precis som jag är mer än redo för vår nu. Hoppas, hoppas bara att vi inte får en mars månad som den vi hade ifjol. Väderleksrapporterna för resten av februari lovar i alla fall gott:-)

Här är några av alla som står klara i startgroparna

Phyteuma nigrum. Skotten ser stora ut, men jämför med tallbarren så ser ni hur små de är i verkligheten. Dessa frösådde jag förra vintern men fick inte se mycket till dem sedan. Det visade sig att de var riktiga snigelfavoriter tyvärr. I år skall jag vakta dem bättre än förra året - tur i alla fall att de ser ut att vara starka och att de verkar ha etablerat sig trots allt.


Den här buskpionen, Paeonia suffruticosa, köpte jag på rea sent i höstas. Den har fått stå kvar i krukan (som jag grävde ner i grönsakslandet) och verkar inte ha några problem med det.


Min lilla ynkliga Kaprifol har knoppar också.


Hoppas den växer till sig - jag har nämligen en dröm om att den så småningom skall klättra upp och täcka berget bakom den. Min mormor och morfar hade ett berg i sin trädgård som var täckt av kaprifol och det var helt ljuvligt.


Knoppar har även den mörka flädern, Sambucus nigra 'Black lace'. Denna fick jag som stickling av min norska blogvän Marit sommaren 2012 och den har vuxit på bra. Hoppas jag får se blommor på den i år.


Sen kan jag konstatera att den här lilla skönheten verkar må bra också.


Denna vet jag inte mycket om. Min man kom hem med den i höstas - han hade hittat den tokbilligt på rea. Det är en Hebe, men vilken sort det är vet jag inte. Tyvärr var den bara märkt med Hebe och inget mer.

En underbar dag hade jag i trädgården och lyckan blev total när jag träffade på flera av dessa när jag grävde


Livs levande daggmaskar den 16:e februari! Lika ivriga som jag på att komma igång med allt arbete som behövs göras:-)


Ännu ett vårtecken

$
0
0


Detta är hängena på Ormhasseln, Coryla avellana 'Contorta'. Visst är de fina när man ser de så nära?

Bonusdagar

$
0
0

När man har en "att-göra-lista" som är hur lång som helst känns det som rena rama bonusen att kunna börja jobba i trädgården redan i februari.

Förra söndagen påbörjade vi förlängningen av rabatten längs med staketet längst ner i trädgården. Idag har maken grävt och flyttat stenar medans jag har börjat rensa jorden för småsten, kvistar och ogräs.


Som synes är det mycket sten här. Vi kommer använda stenarna som rabattkant, men det lär bli stenar över också. I denna rabatten kommer vi till en början att fokusera mest på träd och buskar men det kommer givetvis bli perenner också.

Innan grävmaskinen röjde här såg det ut så här


Fläder, snöbärsbuskar, ormbunkar och hallon växte här i "skön förening". Bakom snöbären växte ännu mera ormbunkar, nässlor, åkervinda och diverse sly.

Flädern som syns bakom de stora säckarna på bilden ovan gillade jag, den var snygg i formen och hade gärna fått stå kvar om inte det vore för alla hallon och allt ogräs som fanns på platsen. Vi lät grävmaskinen ta bort rubbet när vi ändå hade den i trädgården. Målet med den nya rabatten är att återskapa insynsskyddet och den lite lummiga känslan som de gamla buskarna gav......fast utan aggressivt ogräs då:-)

Därför gäller det att plocka bort alla dessa som dyker upp när man gräver här


Det här är rötterna till Kvickrot, Elytrigia repens. Kvickroten känner nog de flesta till och det är ett ogräs jag har gott om i trädgården. Det är svårt att rensa bort i rabatterna eftersom det under jordytan ser ut så här


Långa utlöpare/rötter som växer i sidled och skjuter upp gräsliknande strån på flera ställen. Att få med hela roten när man rensar är jättesvårt och en pytteliten rotbit som blir kvar i jorden blir snart till nya plantor med nya långa utlöpare.

För att försöka utrota eländet så gott det går innan vi fyller på  ny jord och planterar här så gäller det att rensa, rensa och åter rensa. Idag har jag tagit bort två fulla hinkar med bara rötter och mera finns det kvar till imorgon. Att lyckas ta bort alla rötter är nog osannolikt, men jag tänker ge ogräset en match i alla fall:-)



Svart

$
0
0

Veckans färg hos Charlottas Trädgård är svart.

Svart har vi inte mycket av i vår trädgård, varken vad gäller växter eller pynt. Undantaget är denna underbara Iris chrysographes 'Black form'. Riktigt svart är den väl inte men vacker är den hur som helst.




Nästan svart är också det Mörka ormskägget, Ophiopogon planicapus 'Niger'


Riktigt svarta är däremot nyponen på Pimpinellrosen, Rosa spinossissima. 


Denna rosen tog vi bort i höstas så nyponen lär jag inte se igen, men läckra var de!

Titta in hos Charlotta och se flera svarta bidrag.

Det glädjer mig....

$
0
0

....att mina två Storpudra, Chrysosplenium macrophyllum, som jag planterade sommaren 2012 nu har blivit många fler. 



De ser inte mycket ut för världen just nu men om inte så länge kommer blommorna som ser ut så här


Detta är en av mina absoluta favoriter! Får du syn på dessa i en handelsträdgård eller på en växtmarknad någon gång så slå till - du lär inte ångra dig! Själv köpte jag mina på Stolpens Trädgård i Ölme utanför Kristinehamn. En jättefin handelsträdgård alldeles intill E18, stanna till där om du har vägarna förbi - du lär inte ångra det heller:-)

Mer om Storpudran kan du läsa här




Käre Bambi

$
0
0

Hoppas det smakade, även om risken för magont nog finns där eftersom julrosen du åt här om kvällen är giftig.


Nästa gång får du gärna ta något annat som är snällare mot magen (och som skulle bespara mig för en och annan svordom). Kirskål eller kvickrot finns det gott om - varför inte testa dem istället?

Fredagsmys

$
0
0

Bästa sortens fredagsmys måste väl ändå vara detta?



Årets första nummer av Hemträdgården, Trädgårdsamatören och Natur och Trädgård har kommit den senaste veckan och det är en ren njutning att läsa dem.

För er som inte känner till tidningarna kan jag berätta att Hemträdgården får man om man är med i en trädgårdsförening som er med i Riksförbundet Svensk Trädgård. En jättebra tidning som kommer ut med sex nummer/år.

Tidningen Trädgårdsamatören får man om man är medlem i Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Den kommer ut med fyra nummer/år och görs helt och hållet av medlemmarna själv. Även detta en fantastisk tidning.

Den sista tidningen heter Natur och Trädgård. Detta är ingen medlemstidning, men något så unikt som en tidning helt utan annonser och reklam. Den kommer ut med fyra nummer/år till ett mycket bra pris. Mer info finns att läsa här.




Iris

$
0
0

Igår hade jag en härlig förmiddag i trädgården i vårvädret. Eftermiddagen var om möjligt ännu trevligare, då var jag nämligen på ett föredrag om Iris som Lotta Bernler höll för STA Sörmland i Södertälje.

Jag har tidigare berättat om hur jag drabbades av "Iris-dillen" (finns att läsa om här) och efter att ha läst en del på HIH-gruppens hemsida (rekommenderas om du gillar Hosta, Iris eller Hemerocallis) och lyssnat på Lottas föredrag igår så inser jag att det som är positivt med att gilla ett så stort släkte är att jag aldrig kommer kunna säga att "Ok, nu har jag alla sorter". Det kommer alltid att finnas nya sorter att upptäcka eftersom det finns tusentals sorters Iris och det kommer hela tiden nya. En annan positiv sak med Iris är att det finns Irisar för när sagt alla trädgårdar och alla lägen. Men det är också viktigt att veta vilken sorts Iris du har eftersom de vill ha totalt olika växtplatser. Några vill växa på torra platser medan andra vill växa i vatten eller vill åtminstone ha det fuktigt. Det är också viktigt att man planterar Irisen på rätt jorddjup, för vissa av dem uteblir blomningen om inte rhizomerna får sol på sig till exempel.

Lotta pratade mest om skägglösa Irisar igår och det var intressant. Själv har jag nästan bara skäggiga Iris i trädgården eftersom de trivs när det är torrt och soligt. Och i vår trädgård på berget med ett tunt jordlager är det inga större problem att ordna torra växtplatser om man säger så. Men jag har också en gigantisk gammal rugge med skägglös Iris som fanns här när vi flyttade in i trädgården, så visst kan jag ha såna också. Och efter att ha tittat på Lottas alla vackra bilder igår så är jag övertygad om att jag måste ha flera skägglösa Irisar också:-)

Och nu skall jag gå ut i trädgården och titta till mina Iris reticulata 'Halkis'. De blommar inte än, men det närmar sig och på knoppen kan man redan se några av de vackra färgerna den får.


Äntligen blommar det

$
0
0

Att bo granne med havet har sina för- och nackdelar. Nackdelarna är lätträknade, men en av dem är att våren kommer senare hit än vad den gör bara någon kilometer härifrån. Så medans andra bloggare i Stockholm med omnejd har visat underbara bilder på vårblommor ett tag nu så har jag förgäves spanat efter blommor i mina rabatter. Idag dök de så äntligen upp - de första utslagna vårblommorna!

Iris reticula 'Halkis'är ny för året. Knölarna köpte jag av Pia på Torvan i höstas.


Jag är så nöjd med dessa -  till hösten måste jag komma ihåg att köpa massor med våriris. Jag köpte bara 15 av dessa i höstas, hur tänkte jag den dagen tro?

Julrosen, Helleborus niger, har också börjat blomma idag. Jag berättade ju att rådjuren hade ätit upp en hel planta av dessa, som tur är har jag en planta till som de inte har hittat (inte än åtminstone - peppar, peppar!)



Det kanske inte är så svårt trots allt....

$
0
0

När jag "blev med trädgård" för ungefär sju år sedan läste jag på så mycket jag bara kunde för att lära mig så mycket som möjligt. Den första boken jag köpte var "Vår Trädgårdsbok" av Christel Kvant och Inger Palmstierna. Den var länge min "bibel" och jag fick många nyttiga tips och idèer från den boken.  Nu var det länge sedan jag bläddrade i den, men jag har den kvar.

En av sakerna jag läste i "Vår Trädgårdsbok" och som verkligen har etsat sig fast i minnet är att Bergvallmo, Meconopsis, är bland det svåraste man kan ge sig på att odla i trädgården. Första gången jag läste om Meconopsis i en trädgårdsblogg blev jag därför imponerad - tänk att lyckas med något så svårt! Sedan har jag läst ganska många blogginlägg om Meconopsis och tänkt att så vansinnigt svårt kan det väl ändå inte vara när så många lyckas?

Förra året testade jag därför att så Meconopsis 'Lingholm'. Jag sådde på vintern och lät krukan stå ute och när våren kom kom det även massor med spiror. I somras skolade jag om de små plantorna och alla som en växte på bra. Jag gav bort en del av plantorna till trädgårdsvänner och i höstas planterade jag tolv stycken på lite olika platser i den egna trädgården.

Och nu tittar de fram en efter en i rabatterna, håriga och fina:-)


Och för den som undrar; så här står det om Meconopsis i avsnittet "Lätta och svåra" i Vår Trädgårdsbok.

"Andra perenner är i gengäld oerhört svårflirtade, och kräver mycken omsorgsfull särbehandling för att göra skäl för titeln perenn. Den underbart vackra blå bergvallmon är en av de allra värsta, och blir därför trädgårdens största utmaning för många trädgårdsodlare"

Nu skall jag väl kanske inte "ropa hej"än, jag har ju bara lyckats få mina frösådder att spira och överleva den första vintern. Men någon "omsorgsfull särbehandling" har de då inte fått så jag är glad att jag testade och nu hoppas jag på vacker blomning till sommaren! Och eftersom första sådden gav mersmak så har jag även sått  Meconopsis bayleyi alba nu i vinter. Återstår att se om det är så lätt som jag tror att så och odla Meconopsis eller om jag bara hade nybörjartur förra året:-)
Viewing all 336 articles
Browse latest View live