Quantcast
Channel: Mina trädgårdar
Viewing all 336 articles
Browse latest View live

Årets första besök på Stolpens Trädgård

$
0
0

På hemresan från årets påskresa till Norge blev det ett stopp på en av mina favoritplantskolor, Stolpens Trädgård utanför Kristinehamn, som öppnade för säsongen i påsk. Stolpens Trädgård är en liten plantskola med ett stort utbud av både perenner, träd, buskar, inspiration och inte minst kunniga och trevliga ägare. Att de dessutom har en sandlåda, gungor och lekplats för barnen är ett extra plus som uppskattas av fyraåringen och hans lillebror.

Att åka tomhänt från Stolpens är omöjligt - till det har de alldeles för mycket fint, även så här års innan de har fått fyllt på med nya växter. Jag lyckades klämma in följande i bilen

Rhododendron azalea 'Kermesina Alba'
Rhododendron yakushimanum 'Ken Janeck'
Rhododendron yakushimanum 'Edelweiss'
Picea glauca 'Daisy's White'
Pinus mugo 'Ophir'
Hydrangea serrata 'Veerle' 2 st
Hydrangea arborescens 'Samantha'
Pieris japonica 'Purity'


Har du vägarna förbi Kristinehamn så tveka inte att åka in till Stolpens Trädgård som ligger precis vid E18. Och har du inte vägarna förbi så kanske du borde överväga att åka dit ändå - du lär inte bli besviken. Mer att läsa om trädgården finns här och för er som är med i STA så finns det ett reportage om trädgården i TA 1/2016.

Det blommar

$
0
0


Min absoluta favorit bland Julrosorna, Helleborus hybridus 'Blue Metallic Lady'


Helleborus hybridus 'Red Lady'är inte dum den heller


En annan skönhet är Storpudra, Chrysosplenium macrophyllum. Tyvärr är den omtyckt av rådjuren och i förrgår natt försvann merparten av blommorna, men några små lämnades kvar som tur är. Man får vara glad för det lilla:-)


Blåsippan Hepatica transsylvanica 'Blue Jewel'


Gullflockan, Hacquetia epipactis kan bilda stora fina tuvor. Det har den inte gjort hos oss ännu, men kanske någon gång i framtiden?


De flesta av våra Våririsar blev även de rådjursmat tidigare i veckan, men 'Katherine Hodgkins' fick stå ifred.





Så kan det gå

$
0
0

När maken delar ens trädgårdsintresse (och dessutom är föräldraledig med ettåringen) kan det plötsligt se ut så här innanför porten när man kommer hem från jobbet en måndag i april :-)


Här finns

Smällspirea - Physocarpus opulifolius 'Diabolo'
Smällspirea - Physocarpus opulifolius 'Amber Jubileè'
Färgginst -  Genista tinctoria 'Royal Gold'
Rödbladig Ormhassel - Corylus avellana 'Red Majestic'
Klätterbenved - Euonymus 'Emerald N' Gold'
Röd Berberis - Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana'
Rödbladig Revsuga - Ajuga reptans 'Braunherz'
Dvärgklotthuja - Thuja occidentalis 'Teddy'
......samt 12 krukor med olika omärkta Sedum

Dessutom följande till dammarna och trädgårdens fuktiga partier

Dvärgkaveldun - Typha minima
Vinterlilja - Schizostylis coccinea 'Mrs. Hegarty'
Vinterlilja - Schizostylis coccinea 'Major'
Hängstarr - Carex pendula
Japansk Fräken - Equisetum japonicum
Brokiris - Iris versicolor
Näckros - Nymphaea 'Marliacea Chromatella'
Vattenhyacint - Eichhornia crassipes

Alla buskarna (förutom den lilla Thujan) ska planteras i denna rabatten - som maken gjorde i ordning medan jag och sönerna var i Norge en vecka i mars. Här kommer färgskalan gå i rött, orange och gult, även det valt av maken. Jag tror det kommer bli fint!



Det frodas i källaren

$
0
0

Ute börjar det så smått att äntligen grönska, men i vår källare har det varit grönt och fint i flera veckor nu. Maken har sått både ätbart och ettåringar och under växtbelysningen frodas Chili, Paprikor, Tomater, Gurka och flera andra godsaker. Jag är inte bra på att sköta om varken krukväxter eller frösådder, men som tur är så tar maken hand om den biten. Han vattnar, gödslar och skolar om så det står härliga till och plantorna tackar och blir precis så fina som man vill att de ska vara.


Det lila skenet på några av bladen beror på växtbelysningen någon meter bort, där ser det nämligen ut så här när lampan är tänd. Ångan kommer från en luftfuktare som gör att växterna får det precis så fuktigt som de vill ha det. Och för den som undrar kan jag intyga att det lönar sig att ha bra belysning och högre luftfuktighet till sådderna som får börja livet inomhus - det kostar en liten slant, men det är det värt. Plantorna blir nämligen väldigt mycket finare när förutsättningarna är bra!


"Nytt" staket

$
0
0

Vi bor i ett område med mycket rådjur - väldigt mycket rådjur till och med. Och som inte det vore nog så kryllar det av hjortar här också. Det är lättare att räkna dagarna då vi inte ser något rådjur eller någon hjort än dagarna då vi ser dem.

Att bo mitt i naturen med alla dessa djur i närheten är en utmaning för trädgårdsentusiaster. Trädgården blir ju rena smörgåsbordet för djuren och de är inte sena att ta för sig.

Vår tomt är 2000 kvadratmeter och ligger i en brant backe. Stora delar av tomten är berg och höjdskillnaden från lägsta till högsta punkten är hela 12 meter. Att bygga viltstängsel eller hägna in tomten är inte det lättaste med de förutsättningarna vi har. Som tur är så fanns det ett Gunnebostaket runt hela tomten när vi flyttade hit för snart 6 år sedan. Snyggt är det inte, men det får så vara. För några år sedan insåg vi att vi att om vi ska kunna ha den trädgården vi önskar så måste vi försöka stänga ute djuren. Vi köpte då stolpar som är 180 cm höga och fäste dessa i stolparna i det befintliga staketet. Mellan stolparna spände vi trådar. Detta har avsevärt minskat antalet rådjursbesök och vi har ofta kunnat titta på rådjur som går längs med staketet och letar efter platser där de kan ta sig över. Tyvärr finns det enstaka djur som hoppar ändå och på något vis lyckas ta sig mellan trådarna. Det händer inte ofta, men det räcker ju med ett enda hungrigt djur för att skadan ska bli stor i trädgården.

Efter att ha haft ett nytt besök den gångna veckan med mer eller mindre total skövling som resultat fick vi nog och maken åkte och köpte fårstängsel som han har börjat sätta upp mellan stolparna.


Så nu hoppas jag det är sista gången jag ska behöva mötas av syn som detta när jag går ut i trädgården på morgonen.

Narcisserna står kvar, tulpanerna är puts väck


Gemsroten var en stor, fin tuva med gröna, fräscha blad och massor med knoppar. Den brukar återhämta sig rätt snabbt och blomma i alla fall, men det blir ju fördröjt med några veckor.


Den ungerska Blåsippan har ett blad kvar, men som tur är finns det några knoppar kvar nere vid marken.


En kraftigt decimerad Corydalis


Krolliljor har vi gott om, men att just dessa gula skulle hamna i rådjursmagen gör mig ledsen.


Kungsängsliljor föll också i smaken


Det var några år sedan jag planterade tulpaner nu. De kommer snällt år efter år, men så många blommor blir det ju inte tyvärr.


Och så här ser numera alla våra Dagliljor ut. De återhämtar sig också, men det var ju mycket fräsch grönska som försvann över en natt.


Så får vi se vem som skrattar bäst/sist den här gången - trädgårdsentusiasterna eller rådjuren och hjortarna.

Vi köpte oss några år idag

$
0
0

När man vill ha buskar och träd i sin trädgård är det många val som måste tas. Först och främst vilket träd/buske man vill ha förstås, men även vilken storlek det ska vara.

De flesta träd och buskar vi har köpt har varit små eller mellanstora. Fördelen med det är att de är lätta att frakta och billiga i inköp. Nackdelen är givetvis att det tar några år innan de växer till sig.

Idag gjorde vi något vi aldrig har gjort förut, vi köpte två stora träd. Och med stora menar jag ungefär fyra meter. Det kostade en del, men på platserna de ska stå vill vi ha ganska stora träd och denna gången vill vi inte vänta i flera år innan de blir stora nog.

Det ena är ett Japanskt Körsbär, Prunus serrulata 'Royal Burgundy' som ska stå i nya rabatten jag berättade om här (inte så lätt att se på bilden innan det fått blad, men trädet står i närmsta hörnet)



Det andra är en Ullungrönn, Sorbus commixta 'Dodong' som ska stå i en annan ny rabatt lite längre ner i trädgården



Och bakom rönnen finns bänkarna med inköpen som inte har planterats ännu, samt frösådder och sticklingar - allt kan ju inte vara stort från början :-)


Det är nu det händer

$
0
0

När det äntligen kom sol och värme efter en period med ganska mycket regn och framförallt kyla så är det som att allt bara exploderar i trädgården och man kan se tydliga skillnader från dag till dag.

Ullungrönnen är verkligen fin just nu!


Den här lilla Katsuran fick jag för ett par år sedan av en trädgårdsvän. Då var den bara ungefär 40 cm hög, nu är den nog nära metern högre än då och jag är riktigt förtjust i den!


Kopparhäggmispeln är som allra finast på våren. Bladen är på gång och snart kommer blommorna också.


Detta är en helt vanlig fläder som fanns på tomten när vi flyttade hit. Vi har försökt göra oss av med den, men den växer i en skreva i berget och är inte lätt att få bort. Nu har vi bestämt att den får vara kvar, och istället stammat upp den. Den pryder sin plats även om den kan bli rätt trist när det är torrt på sommaren.


Hänglärken börjar också den slå ut och detta är en av mina absoluta favoriter!


En rabatt proppfull med Narcisser fanns här när vi flyttade in. De doftar gott och är en riktig färgklick. Att de sen blir fula och skräpiga efter blomningen får så vara.


Rabatten längs med grusgången har fått en stenkant i bakgrunden och det blev ett riktigt lyft.


Och så måste jag bara återigen visa våra finaste Julrosor, 'Blue Metallic Lady' resp. 'Red Metallic Lady' - finare än de är just nu har de aldrig varit!





Backsippor

$
0
0

Backsippor, Pulsatilla vulgaris står högt upp på listan över mina favoriter. Här är några sorter som blommar hos oss just nu

Pulsatilla x gayeri. Denna har jag sått av frön från Sällskapet Trädgårdsamatörernas fröförmedling.


'Rubra'


'Perlen Glocke'


'Alba'


'Eve Price'


'Violet'


Backsippan trivs i soliga lägen och väldränerad jord. Den blommar i april-maj och får därefter snygga frökapslar som kan påminna om Klematisens.

Julrosfynd

$
0
0

I torsdags var jag på Blomsterlandet, vilket inte händer så ofta. Generellt sett tycker jag oftast att handelsträdgårdar som inte ingår i kedjor är roligare och har bättre sortiment än de stora "drakarna". Denna gången skulle jag köpa bevattningsmatta till makens chiliodling, men det fanns inte. Däremot hade de Julrosor som reades ut så helt oplanerat kom jag hem med tre Julrosor som bara kostade en hundring mot normalt tre hundra. Det märktes tydligt att enligt Blomsterlandet hade Julrosorna nu gjort sitt, antagligen för att de inte blommar längre. De sto torra och övergivna på en vagn och såg inte så mycket ut för världen. Men efter jag plockat bort de vissna bladen och plantorna fått en rejäl rotblöta blev de hur pigga och fina som helst.


Detta är sorterna 'Pretty Ellen White', 'Double Ellen Red' och 'Double Ellen Picote'.Och efter att två Pioner flyttades fick de plats i det som mer och mer börjar likna en ren Julrosrabatt. (Ovanför rabatterna håller vi på och terrasserar slänten - därav alla stenar och markduk)

 

Pionerna fick flytta till rabatten vid infarten där de får sällskap med en klätterros 'Awakening', tre andra Pioner och spansknävan Geranium endresii. Just nu domineras rabatten av Påskliljor, men snart tar Pionerna och Nävorna över.


Det sägs ofta att man inte kan flytta Pioner, men det är inte min erfarenhet. Jag har flyttat ett antal Pioner och samtliga har klarat det galant och blommat lika fint som vanligt.

Lönnar på gång

$
0
0

Några av våra Lönnar som bjuder på vackert bladutspring just nu

Acer palmatum 'Katsura'


Acer palmatum 'Fireglow'


Acer palmatum 'Orange Dream'


Acer griseum


Acer tataricum ssp. ginnala FK. Uppsala


Acer palmatum 'Dissectum Garnet'


Acer palmatum 'Mikawa Yatsuba'



Acer negundo 'Flamingo' 


Acer palmatum 'Dissectum Viridis'




Linuddens Trädgård - en plantskola värd en omväg

$
0
0

I går var det dags för årets besök på Linuddens Trädgård . Det kanske kan verka smått galet att åka nästan 10 mil enkel resa för att handla växter, men det är det absolut värt. På Linudden hittar man inga sommarblommor, jordsäckar, redskap eller rosor men man här finns det Rhododendron och Magnolior i mängder och även många andra intressanta växter som ljung, ormbunkar, hostor och trillium för att nämna några. Linudden ligger i lantliga omgivningar en bit utanför Nyköping och  Björn som driver plantskolan är både mycket kunnig, hjälpsam och trevlig. När man räknar in alla dessa faktorer känns det plötsligt inte så galet att åka så långt trots allt.

Varje gång vi har åkt till Linudden har vi åkt hem med en fullpackad bil, gårdagen var inget undantag.


Denna gången köpte vi

Cornus canadensis (Amerikanskt hönsbär), 3 st
Athyrium filix-femina 'Frizelliae' (Ormbunke), 2 st
Magnolia 'Aashild Kalleberg'
Rhododendron azalea 'White Moon', 2 st
Rhododendron azalea 'Maruschka'
Rhododendron azalea 'Betty Moir'
Rhododendron 'James Burchett'
Rhododendron 'Lilleröd'
Rhododendron 'Golfer'
Rhododendron ponticum 'Imbricatum', 2 st
Rhododendron bureavii cox-form
Rhododendron 'Silbervelours'

Skam den som ger sig

$
0
0

Jag har alltid haft ett ambivalent förhållande till Alunrötter, Heuchera. Från början gillade jag dem inte alls, men med tiden har jag förstått att de har mycket att bidra med - inte minst tack vare alla färger de finns i numera. Så mitt ogillande har åtminstone övergått i en form av acceptans.

De senaste åren har jag därför köpt ett antal Heuchera och testat att plantera dem i (nästan) alla möjliga lägen som vår tomt kan bjuda på. Soligt, halvskugga, nästan skuggigt, lerjord, sandigare jord, mullrik jord - den enda platsen de väl inte har varit på är våtbäddarna där jorden är sur. Jag har täckt dem med löv på hösten och jag har testat utan täckning. Det sägs ju att många av de nyare sorterna av Heuchera är "delvis" vintergröna, men med ett undantag är det inget jag har märkt. I så gott som nästan 100% av fallen har plantorna nämligen sätt så här bedrövliga ut på våren.

Här en 'Obsidian' som har decimerats kraftigt, jämför med tallbarret på högra sidan i bilden så kan ni ana hur liten den är. (Bilderna är tagna för några veckor sedan så plantorna har i skrivande stund återhämtat sig lite mer än vad som visas på bilderna, men de är fortfarande en trist syn) Till saken hör att alla plantorna nu är omplanterade eftersom de nästan växte "ovan mark" efter vintern.


Några namnlösa sorter som inte är mycket att hurra för precis





Till sist undantaget som är den enda som har klarat sig bra hos mig. 'Lime Rickey' som är planterad i lerjord och halvskuggigt läge. Just nu är den "vintertrött" i färgen, men den har åtminstone blad kvar.


Så sent som förra året lovade jag mig själv att aldrig mer köpa några Heuchera - till trots för att de sägs vara "problemfria" (bland annat enligt boken "Perenner" av Hansson/Hansson). Det är möjligt att detta är en lätt perenn - men Heuchera och jag kommer uppenbarligen inte överens.

Men eftersom vi är två om denna trädgården och maken har gjort ett fint nytt område i trädgården med buskar och träd som går i röda och gula nyanser, så har jag ändrat mig. Det behövdes nämligen några komplement till buskarna och maken var mycket bestämt på att färgtemat ska hållas i den röda/gula skalan så då fick jag krypa till korset och acceptera några flera Heuchera i trädgården. Här är de för ett par veckor sedan, nyplanterade i halvskuggigt läge i mullrik jord......så får vi se hur det går denna gången.....fortsättning följer :-)




Paeonia japonica.....

$
0
0

....så heter denna lilla skönheten


Jag köpte denna som en mycket liten planta av Johnny Andresen (välkänd medlem i STA som ofta deltar på växtmarknader) för 2,5 år sedan. Första året hade den en knopp som jag lyckades bryta av när jag rensa de ogräs (gissa om jag var arg då?) Andra året kom det en blomma och likaså i år. Plantan växer sakta till sig och blir lite större för varje år, på sikt kan den bli ungefär 60 cm hög.


Min Paeonia japonica står i et läge som är ganska soligt på våren, men halvskuggigt när träden runt omkring får löv. Jorden är lerig men uppblandad med mycket kompost så man kan nog kalla den mullrik. Paeonia japonica blommar tidigt och snabbt - på några dagar är det hela över så man får passa på och njuta den korta tiden :-)

Äntligen

$
0
0

I flera år har jag varit sugen på två träd utan att jag har köpt dem. Anledningen är att vi inte har haft någon bra plats för dem, men nu äntligen så har vi ordnat platser och träden är köpta :-)

Det ena är en Skenkamelia, Stewartia pseudocamelia som är härdigt till zon 3. Ett underbart vackert träd som blommar mitt i sommaren med ljuvliga vita blommor som blir ca en decimeter i omkrets. Det får knallröda blad på hösten och på sikt vacker fläckig bark. Skenkamelian är långsamväxande och blir så småningom ungefär fem meter högt.

Anledningen till att jag inte har köpt trädet tidigare? Det vill växa i jord med låg PH. Vi har ju planteringar med Rhododendron och andra surjordsväxter sedan tidigare, problemet är att vi inte kan ha ett så stort träd i några av dem. Men nu har maken ordnat det hela. Borta är den gamla stora häcken med Plymspirea och istället har vi nu en ny stor rabatt med sur jord i halvskuggigt läge. Och här är det lilla trädet, äntligen!


Det andra trädet jag "alltid" har velat ha är en Magnolia. Jag hade inte bestämt vilken, men en sort med ganska stora doftande blommor skulle det vara. Problemet med Magnolia har varit vår blåsiga tomt. Vi bor ju bara några meter från en vik av Östersjön och här blåser det nästan jämt. Men även det gick att lösa till sist och när vi var på Linudden i förra veckan passade jag på att köpa min Magnolia. Björn på Linudden vet det mesta som är värt att veta om Magnolior och tipsade mig om bland annat Magnolia x wieseneri 'Aashild Kalleberg' som jag föll pladask för.

Magnolia 'Aashild Kalleberg' (som för övrigt är framtagen av en norrman:-) blir ca tre meter hög och är härdig till ca zon 4. Den har stora blad och blommar ungefär vid midsommar och även sporadiskt under resten av sommaren. Blommorna är stora, skålformade och doftande.

Och här fick den "bo" - i skydd av Rhododendronbuskaget och uthuset på ena sidan och växthuset och berget på andra sidan. Murgrönan som växer till vänster om Magnolian tuktas hårt och får inte överskrida sina gränser - här ska inga risker tas som riskerar Magnolians trivsel.


Så äntligen har jag mina två drömträd i trädgården - det ska bli spännande att se om de kommer trivas!

Blommande Rhododendron

$
0
0

Sedan ett par veckor blommar det Rhododendron i trädgården - de olika sorterna avlöser varandra under försommaren. Och även om blommor blir mindre viktigt för mig med åren så är det något särskilt med Rhododendron.....

Här är några av de som blommar hos oss just nu

Rhododendron azalea 'White Moon'


Rh. azalea 'Maruschka'. (Bilden gör tyvärr inte blommorna rättvisa, i verkligheten är blommorna tomteröda.)


Rh. azalea 'Betty Muir'


Rh. azalea 'Knaphill Annabella' (doftar underbart!)


Rh. 'Wren'



Rh. ponticum 'Graziella




Den första blomman på Rh. 'Goldbukett' (som är gulare i verkligheten)



Iris i blom

$
0
0

Nu har de första Irisarna börjat blomma. Vi har ganska många olika sorter, här är några av dem

Iris pumila 'Cherry Garden'


Iris germanica 'Hemstitched'


Iris pumila 'Petite Polka'


Iris lutescens


Iris sibirica 'My Love'


Och till sist en helt vanlig gammaldags strandiris, en sån som finns i många gamla trädgårdar och som vi fick "på köpet" när vi flyttade hit.


Årets besök på Ängsäter

$
0
0

Idag har vi varit på Ängsäters perennodling på Ekerö och fyndat fina växter till mycket bra priser. Ängsäter säljer annars bara till handelsträdgårdar, men ett par dagar om året har de öppet för några trädgårdsföreningar.

Vi kom hem med tre backar med plantor och för ovanlighetens skull finns det en plan för varenda en :-)


Vi köpte

20 st Hakonechloa macra 'Aureola'
  2 st Helichrysum amorginum Ruby Cluster 'Blorub'
  2 st Hosta 'Red October'
         Hosta 'Tom Rex'
         Hosta 'Devon Green'
  2 st Hosta 'Twilight'
  2 st Hosta 'Zounds'
         Hosta 'El Nino'
         Hosta 'Big Daddy'
         Hosta 'So Sweet'
         Hemerocallis 'Greenland'
         Hemerocallis 'Purple Waters'
         Hemerocallis 'Nugget'
         Hemerocallis 'Joan Senior'
         Hemerocallis 'Prairie Blue Eyes'
         Hemerocallis 'Aten'
         Hemerocallis 'Margaret Perry'
         Spartina pectinata 'Aureomarginata'
         Paeonia lactiflora 'Duchesse de Nemours'
         Paeonia lactiflora 'Alexander Fleming'
         Aruncus dioicus *Kneiffii'
         Saxifraga (utan sortnamn)
         Onoclea sensibilis

Nya projekt

$
0
0

Det var länge sedan vi köpte jord i påse nu. Numera åker vi och hämtar med släpkärran eller beställer hem ett helt lass åt gången. Idag var det dags för ny leverans, denna gången av helt "vanlig" planteringsjord.

Här ligger lasset precis utanför vår uppfart (det har sina fördelar att bo vid vägens ände), täckt med presenning för att undvika fröogräs och att djur (läs grannens katter) ska använda den som toalett.


Jorden ska vi använda på flera ställen i trädgården, bland annat i dessa två rabatter som ska bli större



Och i odlingslådorna i den terrasserade slänten nedanför huset


Och i den här nya rabatten som maken lite spontant grävde fram i söndags





Kvällsrunda i trädgården

Ett bra år för Hostor

$
0
0

Jag har aldrig tyckt att vi har särskilt många Hostor i trädgården, men när jag tittar i mina växtlistor inser jag att vi har en hel del ändå. Jag gillar verkligen Hostor, få växter har förmågan att fylla ut i rabatterna och komplettera andra växter som Hostorna gör. Dessutom finns de i en enorm variation av färger, bladformer och storlekar. Jag kan väl egentligen bara komma på två nackdelar med Hostorna - de kommer igång sent på våren och är dessutom väldigt omtyckt av sniglar, annars är de så gott som problemfria anser jag. (Jag vet att det finns något virus/sjukdom på Hostor nu för tiden men det har vi som tur är inte våra plantor drabbats av)

I år är många av våra Hostor finare än någonsin trots att vi har haft den torraste försommaren på länge. 20 mm regn i maj och 3 mm så här långt i juni gör varken växter eller trädgårdsmänniskor glada. Här är några av våra 40 olika sorters Hostor (jag har bara satt ut namnen på de jag är säker på)

'Halcyon'


'Patriot'




'So Sweet'


'Guacamole'


'Royal Standard'


'Birchwood Parky's Gold'



'Blue Cadett'


Nyplanterad 'El Nino'




'T-Rex längst fram, 'Sum and Substance' bakom


'June'


'Frances Williams'




'Twilight'



Undulata 'Medio-variegata'


'Paradigm'


Viewing all 336 articles
Browse latest View live