Igår hade jag en härlig förmiddag i trädgården i vårvädret. Eftermiddagen var om möjligt ännu trevligare, då var jag nämligen på ett föredrag om Iris som Lotta Bernler höll för STA Sörmland i Södertälje.
Jag har tidigare berättat om hur jag drabbades av "Iris-dillen" (finns att läsa om här) och efter att ha läst en del på HIH-gruppens hemsida (rekommenderas om du gillar Hosta, Iris eller Hemerocallis) och lyssnat på Lottas föredrag igår så inser jag att det som är positivt med att gilla ett så stort släkte är att jag aldrig kommer kunna säga att "Ok, nu har jag alla sorter". Det kommer alltid att finnas nya sorter att upptäcka eftersom det finns tusentals sorters Iris och det kommer hela tiden nya. En annan positiv sak med Iris är att det finns Irisar för när sagt alla trädgårdar och alla lägen. Men det är också viktigt att veta vilken sorts Iris du har eftersom de vill ha totalt olika växtplatser. Några vill växa på torra platser medan andra vill växa i vatten eller vill åtminstone ha det fuktigt. Det är också viktigt att man planterar Irisen på rätt jorddjup, för vissa av dem uteblir blomningen om inte rhizomerna får sol på sig till exempel.
Lotta pratade mest om skägglösa Irisar igår och det var intressant. Själv har jag nästan bara skäggiga Iris i trädgården eftersom de trivs när det är torrt och soligt. Och i vår trädgård på berget med ett tunt jordlager är det inga större problem att ordna torra växtplatser om man säger så. Men jag har också en gigantisk gammal rugge med skägglös Iris som fanns här när vi flyttade in i trädgården, så visst kan jag ha såna också. Och efter att ha tittat på Lottas alla vackra bilder igår så är jag övertygad om att jag måste ha flera skägglösa Irisar också:-)
Och nu skall jag gå ut i trädgården och titta till mina Iris reticulata 'Halkis'. De blommar inte än, men det närmar sig och på knoppen kan man redan se några av de vackra färgerna den får.