I vår trädgård har vi ständigt en massa pågående projekt och även några som vi inte har påbörjat men som bara är på planeringsstadiet. Men det händer faktiskt att vi gör klart något också, om man nu kan säga att man någonsin blir klar med något i en trädgård. Vi kommer säkert göra ändringar här också så småningom om det behövs, men för stunden är detta faktiskt två avslutade projekt.
Det första är en rabatt vid gamla grusgången som vi påbörjade förra året. För någon vecka sedan planterade jag de sista buskarna och lade på täckbark och kände att nu kan denna rabatten anses vara klar.
Rabatten ligger i halvskuggigt läge och här finns det inga perenner. Huvudrollen innehas av en Skenkamelia (Stewartia pseudocamelia koreana) som står nästan mitt i rabatten (men som inte har blivit så stor ännu) och birollerna innehas av diverse azaleror, buskroslingar (pieris) och ett par hortensior. Mot portalen i bakkant växer tre klematisar som vi hoppas ska klä in portalen så småningom.
Och till sist en före-bild från juli 2015 där man längst till höger kan se hur det såg ut tidigare, då växte det på samma plats en häck av Plymspirea.
Det andra projektet vi anser oss klara med är rabatten längs med staketet. Det projektet finns även att läsa om här
I denna rabatten har vi många av våra lönnar, en skruvpil, en hängsälg, några olika prydnadsgräs och pioner. Rabatten är (som majoriteten av våra rabatter numera) upphöjd och kanterna består av sten och torvblock. Även här har vi täckt ytan med täckbark.
Om man tittar riktigt nära här så ser man att vid alla växter finns en liten orange plupp, en ovärderlig detalj för oss som bor på torra ostkusten (i år har vi fått totalt 44 mm regn sedan 1:a april, 29 i april och 15 i maj)
Detta är nämligen en del av vårt bevattningssystem. Växterna droppbevattnas och vattnet tar vi från denna dammen/vattenreservoaren bara några meter bort. I dammen finns en pump som gör att vi lätt kan vattna utan att behöva springa med vattenkannor.
Vattnet i reservoaren är mestadels regnvatten som faller på hustaket och leds ner via stuprören ned i vattentunnan och vidare ner i ett rör under marken och ner i vattenfallet som till slut leder ut i dammen. Det gäller att ta till vara varenda droppe från ovan när man bor i ett område med vattenbrist och dessutom bara har vatten från egna brunnen att tillgå. Nu har det (peppar, peppar) aldrig rått någon brist på vatten i vår brunn, men vi snålar ändå så gott det går och försöker låta bli att vattna med dricksvatten om det inte är extremt torrt.
Och som vanligt när något kan anses vara klart i trädgården brukar vi njuta av det i några dagar innan ögonen och tankarna igen dras till allt annat vi vill göra och som inte alls är varken klart eller fint. Men det är en positiv stress tycker jag, något av själva tjusningen med trädgård för min del är att hålla på med alla dessa projekt och ständigt ha saker som kan utvecklas och bli finare. Under tiden lär vi oss massor och gör oss erfarenheter som vi kan dra nytta av framöver.